Magunkról Szolnoki Zenei Fesztivál Őszi Művészeti Hetek Jegyinformáció
 
Kiemelt támogatók:
Támogatók:
Együttműködő partner:
Koprodukciós partner:
 

 

XX. ŐSZI SZOLNOKI MŰVÉSZETI HETEK

2016. november 15.  (kedd) 19.00 óra
Hozam Klub

ODESSZAI TÖRTÉNETEK
JÁVORI FERENC „FEGYA” ÉS DUNAI TAMÁS
KÖZÖS KONCERTJE

Jegyár: 2500.-

Jávori Ferenc (Fegya) Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, érdemes művész, a Budapest Klezmer Band alapítója 70 éves, 1946. február 10-én született.

Jakubovics Ferenc a többnemzetiségű Munkácson született. Szülei zongorázni íratták be a helyi zeneiskolába, ahol az igazgató az egyre erősödő zsidóellenesség miatt inkább a hegedűt ajánlotta neki, mondván, azzal gyorsabban lehet menekülni. Így hát a hegedűt választotta, és tizenhat éves korában felkereste a zsidó zenét jól ismerő helyi cigányprímást, Galambos Gyulát, hogy klezmert tanuljon tőle. Magnóra vette, lekottázta a tőle tanult dallamokat, ma is ezt tartja legfőbb zenei forrásának.
1967-ben felvették a drohobicsi Zeneművészeti Egyetem hegedű szakára, de zongorázni is tanult. Nagyszőlősön, majd Huszton tanított zenét, Eridán néven zenekart is alapított. Szovjet slágereket játszottak, egyik dalukkal bejutottak a moszkvai Ki mit tud? döntőjébe is. Az együttesnek a csillagtérképen véletlenszerűen kiválasztott nevét az éber pártcenzúra cionista összeesküvésnek vélte, és a zenekart betiltotta. 1976-ban települt át családjával Magyarországra, ahol tizenhét évig volt az Operettszínházban zenekari hegedűs. A zenekari árok helyett inkább a színpadra és a klezmer zenére vágyott. 1990-ben megalapította és azóta is vezeti együttesét, a Budapest Klezmer Bandet, amellyel a Fészek Művészklub pincéjében kezdtek el játszani. Klezmer muzsikával az ebben az évben először megrendezett Zsidó Filmfesztiválon léptek először színpadra, az ismeretlen zenei stílust a közönség hűvösen fogadta.
A Budapest Klezmer Band a tradicionális zsidó zene hazai megszólaltatója. A Jávori által komponált zenei átiratokat játszva, lépésről lépésre hódították meg a közönséget. Dallamaik Közép-Kelet- Európa egykor virágzó zsidó zenei kultúrával rendelkező területéről származnak. Huszonöt éves pályafutásuk során bejárták szinte az egész Földet, és a világ számos ismert koncerthelyszínén léptek már fel. A klezmer zene az együttesnek köszönhetően vált a magyar kultúra szerves részévé.

Koncertjeik, lemezfelvételeik mellett sikeres színházi produkciókban is felléptek, köztük a Madách Színház, majd a veszprémi Pannon Várszínház Hegedűs a háztetőn című musicaljében, a Győri Balettel közösen készített Purim, avagy a sorsvetésben, a Menyasszonytánc című darabban (az Operett Színházzal), valamint a Getto című darabban (a Pécsi Nemzeti Színházzal). Jávori a Liszt Ferenc Kamarazenekar felkérésére a klezmer és a klasszikus zene ötvözésével komponálta meg 1999-ben a Klezmer Szvitet, amelyet a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen évente előadnak. 2006-ban az Operettszínházban bemutatták első klezmermusicaljét, a világ első klezmer-operettjét, a Menyasszonytáncot.

2008-ban a budapesti Müpában Purimtól a Menyasszonytáncig címmel tartották meg Jávori Ferenc szerzői estjét, amely egyben a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar új közös lemezbemutatója is volt.

A magyar klezmer mesterének művészetét a Kodály Zoltán-díj (2000), Artisjus-díj (2001), Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2003), eMeRTon-díj (2004), Magyar Zsidó Kultúráért díj (2006), érdemes művész cím (2009), Pro Urbe Budapest (2013) kitüntetésekkel ismerték el. 2014-ben Kossuth-díjat kapott a magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért, valamint kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként. 2015-ben együttese, a Budapest Klezmer Band Prima Primissima közönségdíjat kapott.

 

Dunai Tamás Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész 1949-ben született Mohácson. 1973-ban Szegeden magyar-francia szakon végzett a JATE Bölcsészettudományi karon. Egyetemi évei alatt már a szegedi Egyetemi Színpadon játszott. 1976-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, utána a Madách Színház tagja lett, egészen 1992-ig, azóta szabadúszó. Játszott Győrben, Szolnokon, és több éve Kecskeméten lép fel. Önálló estjével járja az országot, klarinéton, szaxofonon játszik. Idén szülővárosa, Mohács díszpolgára lett.